Midden-Oosten I (2010) - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Thijs Groot - WaarBenJij.nu Midden-Oosten I (2010) - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Thijs Groot - WaarBenJij.nu

Midden-Oosten I (2010)

Door: thijsdegroot

Blijf op de hoogte en volg Thijs

23 Oktober 2010 | Israel, Jeruzalem

ISRAËL

Voor het eerst sinds jaren weer een reis met Arnoud gemaakt, een weekje herfstvakantie ditmaal, en wel naar Israël!
Hoewel maar dik 4 uur vliegen was het met al het gewacht op luchthavens en treinreizen toch weer een lange trip van Groningen naar Tel Aviv. Op Ben Goerion Airport opvallend weinig security. Met een nachttrein en taxi bij hostel Mugraby beland, dat er van buiten uitzag alsof het net een oorlog had overleefd. De eigenaars waren echter erg aardig. Wel erg dure stad/land, dat viel tegen. Om half 4 's nachts ingecheckt en onze eerste Goldstar gedronken aan de Middellandse Zee in een T-shirt! (In NL was het 8 graden en regen).

De dag erop lekker gebakken op het strand, waarboven straaljagers en gevechtshelikopters af en aan vlogen (toch niet de 3e intifada net als wij er zijn?). Tel Aviv is een tamelijk lelijke stad met alleen een aardig Jeminitisch centrumpje en een betere wijk in Zuid. Daar gegeten en uitgegaan in EPGB's met Israëlische punkrockbands. Nog een laatste pils tegenover de grote synagoge gehad, ze gaan hier erg lang door met stappen. Tussendoor erg gelachen om de historische 10-0 nederlaag van Feyenoord tegen PSV :D.

Op maandag ontbeten in de felle zon op het dakterras van het hostel en samen met zwaarbewapende militairen de bus naar Jeruzalem genomen. Was maar drie kwartier rijden, door niet al te spectaculair, heuvelachtig landschap. Op CS overgestapt en naar de Oude Stad gereden, daar was de stadsmuur al!! Toch wel speciaal, daar zijn! :)
We namen onze intrek in het Citadel Youth Hostel, gerund door Arabieren, waar we vanwege de torenhoge prijzen een dorm namen die eruit zag als een grot. In het hele hostel was elke meter volgebouwd met kamertjes, dorms, toiletten en douches, en je kon zelfs op het dak slapen. De rest van de dag klommen we over de enorme stadsmuren, nog uit de Ottomaanse tijd. Geweldig uitzicht over de Oude Stad met al zijn bekende gebouwen! Je loopt er echt in de Oudheid! Overal trappen, steegjes, binnenplaatsjes, hokjes, winkeltjes, kelders, grotten, deurtjes en doorgangen. Hoofddoekjes en keppeltjes door elkaar. En prachtig weer!
Grote groepen jonge meiden in uniform met M16's kregen geschiedenisles (?) bij een synagoge. Ik moest echt even wennen aan al die guns overal. We zagen de allereerste christelijke kerk (van Marcus) en in de verte de beroemde Gouden Dome! De stad is verdeeld in vier wijken: christelijk, joods, islamitisch en Armeens. Blijft apart al die godsdiensten door elkaar, of is het langs elkaar? Vraag me af wat ze van elkaar vinden. Kunnen ze niet 1 God en 1 Boek kiezen? Scheelt een hoop gezeur. Het stikte er van de toeristen uit de hele wereld, waaronder veel pelgrims. 's Nachts was de binnenstad uitgestorven en moest je in de Nieuwe Stad zijn, waar veel kroegen en restaurants zitten. Koosjer gegeten bij Roza en een happy hour genuttigd bij Zollis Pub. Terras helaas vol irritante Amerikaanse joden met waterpijpen, dus niet al te laat geworden.

De volgende dag de Eeuwige Stad verder doorgestruind en meermalen even verdwaald in alle chaos. Ons doel was de Klaagmuur, waar opvallend genoeg veel meer vrouwen waren dan mannen hahaha ;).
Heel apart die biddende joden uit allerlei landen, soms bijna in trance. De Muur zat vol briefjes aan God, zelf niks geschreven want daar geloof ik niet in.
Toen naar Mount Zion bij de Zion-poort, waar nog kogelgaten uit 1948 inzaten. Het graf van koning David gezien (die er niet echt ligt) en ook die van Oscar Schindler (die ligt er wel, nog een steentje bijgelegd). Ook zagen we de zogenaamde kamer van het Laatste Avondmaal, maar die bleek leeg en vrij suf.
Terug op de Tempelberg via een houten loopbrug naar de Al Aksa-moskee en de Rotskoepel, in het Engels zo mooi Dome of the Rock genaamd! YEAH!:D. Enorme ruimte eromheen, waar jochies voetbalden. De soldaten checkten goed of we geen korte broek aanhadden. Veel bewaking en prikkeldraad. We mochten helaas niet naar binnen in de Rotskoepel, dus de mooie mozaïeken en het gouden dak van buiten bewonderd. Toen riepen ze alweer dat de tijd om was en werd het plein weer leeggeveegd.
In de christelijke wijk naar de Grafkerk van Jezus geweest en daar zagen we nog meer godsdienstwaanzinnigen dan we elders al gezien hadden. Mensen knielden en zoenden en legden iconen (door slimme handelaren buiten verkocht), hoofddoekjes en flesjes water op een steen waarop Jezus gebalsemd moet zijn en men kroop onder een altaar om een steen te zoenen waarin een afdruk van het kruis zou zitten. Lange rijen voor de 'graftombe', te lang voor ons. De berg Golgotha bleek nu een trapje in de kerk te zijn, daar waar met Pasen de Griekse en Armeense bisschoppen elkaar nog wel eens met kaarsen te lijf gaan haha. Wel gek dat het midden in de stad was, want in alle films klimmen ze buiten de stadsmuren met het kruis een hoge berg op. De vreemde kerk was deels uit rotsen gehakt en had allerlei verdiepingen en hoeken en gangen. Heel oude letters overal (Armeens?). Nog gekker werd het toen we ineens voor het graf van Adam stonden!? De vraag was waar Eva dan lag ;). Buiten namen de twijfels over de Bijbelverhalen verder toe, toen we bij een scheur in een zuil stonden die ontstond toen Jezus stierf. Maar toen stond die hele kerk er nog niet!
Tussendoor veel te dure kebab gegeten en al een aardig kleurtje gekregen door de zon. 's Avonds opnieuw happy hour (dat voor ons steeds verlengd werd, beterrr! :D) en pasta bij Roza. Er kwamen nog aardig wat halve liters Maccabee voorbij, hehe ;). Blijft maf dat mensen hier uitgaan met een machinegeweer over de schouder of een pistool in de riem...dat moet je dan een veilig gevoel geven..:(

De 8 km naar Bethelehem waren de volgende dag per bus prima te doen, we zagen de belachelijk grote 'Veiligheidsmuur' al. Er bleek zelfs schrikdraad naast de snelweg te staan! In Bethlehem een dealtje gesloten met Khalid en z'n taxi, die natuurlijk teveel geld vroeg, maar ach ja dan verdienen die Palestijnen ook nog wat. Er komen nog amper toeristen aan hun kant van de muur. Khalid bleek een rustige, aardige man die ons langs de bezienswaardigheden in en rond Bethlehem reed. Eerst langs de Geboortekerk, die helaas under construction was maar waar de gelovigen er nog net zo in op gingen, knielend, zoenend en kerstliedjes zingend (!) door een krappe kelder waar ooit de kribbe gestaan moet hebben. In de stad hingen overal kerststerren haha! En een grote foto van Arafat aan een moskee. De Palestijnen hebben hun eigen nummerborden, veiligheidstroepen en douane en ze spraken steevast over Palestina. De 2e stop was de Melkgrot waar Maria zich verstopte met haar baby. Er zat slechts één monnik. Toen naar Shepherds Field, waar behalve een kerkje en Byzantijnse opgravingen uit de 4e eeuw niets opvallends te zien was. De schaapherders waren allang verdrongen door lelijke appartementencomplexen.
Het leukste was voor het laatst bewaard: het Herodion bleek een complete berg met torens, vertrekken, putten en tunnels te zijn en met bovenop een fabelachtig uitzicht tot aan de Mountains of Moab (lijkt LOTR wel haha). Herodes had iets met bergen, zo zouden we later ook nog zien.
Op de terugweg na een broodje shawarma kwamen we langs de Muur: 6 a 7 meter hoog, dwars door het stadje, hoge wachttorens en mooie graffiti van Banksy. Huizen waren door de muur afgesneden van hun landbouwgrond; de Israëlische kant was duidelijk veel groener dan de Palestijnse. Men had af en toe van de nood een deugd gemaakt: de Chinees had zijn menu op de muur staan en er hing nog een groot wit doek van het WK. We namen afscheid van Khalid en lopend door kooien en langs detectiepoortjes met piepjonge soldaatjes staken we de grens weer over. Toch weer lang niet zo streng als verwacht. Vanaf de andere kant moesten de Palestijnen echter rennen op voor vijf uur door de muur te zijn. Ongelofelijk dat juist de joden dit doen...

De dag erna al om half 7 op om met elf man in een sherud eerst naar Qumran te rijden, waar de Dode Zeerollen gevonden zijn, die we echter niet te zien kregen. Toen langs de Dode Zee door dor bergachtig woestijnlandschap, met palmbomen, kamelen en heiïge zeelucht naar Massada, het fort op de berg gebouwd door Herodes. Later verschuilden zich er joden, die collectief zelfmoord pleegden toen de Romeinen de berg belegerden. Met de kabelbaan omhoog, anderhalf uur rondgedwaald over de ruïnes en terrassen die aan de bergwand hingen. Fabelachtig uitzicht over de Dode Zee en de bergen van Jordanië aan de overkant. Het stikte er van de toeristen, met name schoolklassen en het was er snikheet. Dat laatste bleek vooral tijdens de afdaling die wij lopend op slippers deden. Switt'n dèn!
Beneden in de Dode Zee gedreven, erg rare ervaring. Modderbad genomen, klassieke foto's geschoten en goed gebakken in de woestijnzon met een koude Maccabee uit de 'Laagste Bar van de Wereld' (-418m) :D.
Vervolgens koers gezet naar de oudste (en laagste) stad op aarde: Jericho, dus weer even in Palestina. Dat viel eerst tegen: de oudste stadsresten (uit het Neolithicum, 10.000 jaar oud!) waren onherkenbare bergen steen en de Boom van waaruit Zacchareus ooit naar Jezus keek bleek een dode stronk achter glas (een Amerikaan vertelde ons dat hij daar 12 jaar geleden nog een grote levende boom had gezien, maar dat iedereen er takken vanaf plukte! :()
Gelukkig gingen we nog naar het paleis van Hisham, koning der Oemajjaden, die mooie mozaïeken en meer fraai spul had neer laten zetten. In het ondergaande zonlicht zag het er prachtig uit. De laatste stop was (helaas in het donker) op de Olijfberg, met het beroemde uitzicht op Jeruzalem.

Op vrijdagochtend Yad Vashem bezichtigd, natuurlijk erg indrukwekkend, met name de interviews met overlevenden van de Holocaust. Ook de architectuur van de gebouwen en de ligging op een beboste heuvel net buiten de stad maakte het een mooie plek. Veel bekende en onbekende foto's, films en posters gezien. De Hall Of Rememberance en de Children's Memorial waren fraai, die laatste kunstig gedaan met kaarsen en spiegels in het donker.
Omdat het sabbat was reden er vanaf een uur of 4 geen bussen meer, dus haastten wij ons naar het busstation waar we weer eens met mazzel één van de laatste bussen naar Tel Aviv haalden. Daar weer ingecheckt bij Mugraby, opnieuw in een private want we hadden het wel weer gehad met die dorms. 's Avonds ouderwets kaal gegaan in allerlei tenten, o.a. op een Israëlisch feest waar mensen op de tafels dansten.

De laatste dag dientengevolge als aangespoeld wrakhout op het strand gelegen, met geregeld hete zon en helaas ook bewolking. Maar verder erg relaxed, al moest je opletten voor de golven die af en toe over de strandstoelen spoelden. Massa's surfers deden hun kunsten op de wilde golven. Bij de Banana Bar goed geluncht en toen omgekleed bij het hostel. Om de tijd te doden naar The Social Network geweest, interessante film. Daarna wilden we het Rabin Memorial nog even bekijken en kwamen we ineens op een stampvol plein uit: het bleek juist 15 jaar geleden dat Rabin vermoord was. Groot podium met bands, ballonnen werden opgelaten en kaarsjes ontstoken.
Na een mojito in de Havana Bar nog wat aan zee gehangen, voor het laatst onder de palmen :(.
Om half 2 namen we een taxi richting vliegveld, waar de security nu wel gigantisch was. Ik moest m'n Dode Zee-badschuim voor Birte inleveren, die stuurden ze in een doosje in het ruim mee. Kwam nog aan ook. Om kwart voor 4 boarden, om 5 uur vliegen, om half 10 in koud en nat Amsterdam...vier keer zo koud als Israël! :(
Al met al een zeer geslaagde week, zeker voor herhaling vatbaar! Mazzeltof! :D

• 03 November 2010 - 07:59

Tjeerd:

Geweldig verslag, Thijs! Wat een zee van indrukken doe je daar op, zeg. Leuk deze, hahaha: 'de Klaagmuur, waar opvallend genoeg veel meer vrouwen waren dan mannen hahaha'. ;)
    Lechajiem makker!